<img alt="" src="https://secure.intelligentdatawisdom.com/784316.png" style="display:none;">

De kleur van McDonalds is toch geel? En niet oranje?

Vorige week donderdag. Even praktisch.. een Maccie doen. (Ja ook ik doe dat en het is nog best ok ook). Maar daar gaat het niet om. Ik kwam binnen en dacht ‘kak, ik zit hier verkeerd’. Dit is de lokale Chinees. Zo te zien aan de kudde oranje jassen van Thuisbezorgd.

Nog een keer kijken. Nee klopt toch wel. Die goed georganiseerde keuken herken je uit duizenden. Dan is het spel wel wat veranderd in de tussentijd. Niet meer zelf naar de Mac. In plaats daarvan online bestellen en het thuis laten brengen.

Ook voor B2B ondernemers verplaatst het spel zich meer en meer naar online. De website is ook daar het centrale hart van de commercie. Zorg dat je hem goed op orde hebt.

Waarom en hoe leggen we uit.

Covid heeft het B2B spel veranderd

Het spel is niet alleen in B2C-land bij bedrijven als McDonalds veranderd. Ook het commerciële B2B spel is door Covid flink opgeschud. Waar voorheen de sales een kwestie van bellen en fysiek op pad gaan was, laat McKinsey zien dat dat flink verschoven is naar online.

B2B gaat meer en meer online

De B2B klanten gaan dus meer en meer online. Eerst zelf op zoek, daarna pas bellen en bestellen. Waarbij de zakelijke klanten steeds meer ‘B2C-eisen’ stellen aan de online hulp en informatie van hun B2B leverancier. Beleving, goed en duidelijk vindbare informatie, snelle reacties op vragen, etc.

En doen daarom steeds minder zaken meer met bedrijven die hun ‘digitale ervaring’ – lees hun online zichtbaarheid en website niet op orde hebben. De website is de eerste indruk voor veel van je nieuwe klanten en 88% komt niet terug als die niet ok is. Het is het centrale hart van de commercie. Zorg daarom dat je hem op orde hebt.

Website als digitale uithangbord

Voor veel B2B bedrijven was de website minder belangrijk en werd deze gezien als een digitaal uithangbord. Net als met het echte bord aan de buitenmuur heeft die alleen zo nu en dan een schoonmaakbeurt nodig. Meer niet.

Gevolg is dat veel websites achterop zijn geraakt. Juist nu je ze zo hard nodig hebt. Steeds meer organisaties zien in dat hun website niet meer actueel is en dat hij niet meer de uitstraling heeft die past bij de rest van het bedrijf.

De websitebouwer kan veel

Hoe zit het dan met de websitebouwer? Die is goed in het ontwerp en de technische realisatie. De offerte is er snel maar vaak met als opdracht om de oude website 1-op-1 over te gieten in een nieuw jasje.

Dat is niet wat je wilt. Naast het uiterlijk is het met name de inhoud en de opzet van de site die opnieuw moet. Omdat je klanten en hún eisen veranderen. Continue veranderen!

Dan zakt de moed vaak in de schoenen…. Flink veel werk. ‘Waar haal ik de tijd vandaan’, is een reactie die we vaak krijgen. Laat staan zin in hebt of kennis hoe je dat moet aanpakken. En niet in de laatste plaats de vraag hoeveel dat wel niet moet kosten!

Ons advies. Zoek er een partij bij die je helpt met de inhoud. Een goede copywriter die marketing echt snapt of een marketingbureau.

‘Da’s lekker voor eigen parochie preken.’

Klopt. Maar het is ook waar. We zijn er maar gewoon eerlijk over.

Toeval bestaat niet

Onlangs kwamen we per toeval in gesprek met een ondernemer over deze uitdaging. Het websitebureau was al gebeld en en de offerte inmiddels al binnen. Een goed voorstel. Zeker.

Maar wel om de oude site 1-op-1 om te zetten naar een nieuwe. En dat doen ze ook prima. Mooi ontwerp. Goed CMS. Slimme technische oplossingen. Maar nog wel met de oude inhoud.

Begin met de inhoud

We zijn aangesloten op dat traject en bouwen nu samen met de webbouwer een prachtige nieuwe site. Een website die het centrale hart van de commercie vormt en aansluit op de ideale klanten, hun informatiebehoefte en hun klantreis. Wij de strategie, opzet en content. De webbouwer de technische realisatie. Ideale combinatie.

De inhoud vernieuwen is het meeste en vooral het ingewikkelde werk. Om je op weg te helpen geven we wat tips hoe je dat inhoudelijke stuk kan aanpakken.

Het belangrijkste: Eerst en stap terug…. Nadenken over de inhoud: wat heb je in de aanbieding, voor wie is dat interessant en hoe helpt dat hem of haar verder?

Dan heb je wel wat

Het kost altijd best wat tijd en energie. Maar dan heb je wel wat. Een nieuwe basis voor je commerciële aanpak. Klanten willen vaak eerst zelf even wat dingen uitzoeken, lezen en kijken voordat ze gaan bellen. De website is daar de ideale plek voor. Maak er dus wat moois en goeds van dat informeert en vooral ook inspireert.

De website is voor steeds meer organisaties het centrale hart van hun commercie.
De plek waar je in contact komt met je leads.
Leads waar je – met de juiste aandacht – rendabele klanten van maakt.

Succes!