Plaatjes, praatjes en veel euro’s uitgeven zonder te weten wat je ervoor terugkrijgt. Het klassieke beeld van marketing. Gelukkig kunnen we dat beeld inmiddels achter ons laten. Marketing is meetbaar. En hoe!
Hoe krijg je grip op je marketing en zorg je ervoor dat het elke dag weer een stapje beter gaat. Zonder meer euro’s uit te geven dan nodig. Dat is wat we in deze blog uitleggen.
(Commerciële) focus, open deur. Maar in de praktijk loopt alles door elkaar heen. Alle klantgroepen en producten hebben je aandacht nodig. En door de schaarse tijd die je hebt is het gevolg dat je overal een beetje doet, zonder dat het je echt resultaat overlevert.
Daarom is onze tip: durf te focussen. Een stap per keer. Succes boeken en daarna pas de volgende. Het helpt om hierbij een commercieel plan op te stellen.
Twee-tiende. Dat was het verschil tussen Ireen Wüst en Miho Takagi op de 1.500 meter tijdens de afgelopen Olympische Spelen. Twee-tiende. Dat is ongeveer anderhalve meter verschil. Dat geeft aan hoe goed beide dames zijn. En hoe ze door hard trainen elke verbetering benutten die ze kunnen vinden.
1 Ireen Wüst 1.54,35
2 Miho Takagi 1.54,55
Maar wat dacht je van de Formule 1, het zwemmen en zelfs het wielrennen? Allemaal ‘tienden’ of zelfs ‘honderdstenwerk’. Enig idee wat de gemene deler bij al deze sporten is?
Data, data, data. Om te zien hoe het gaat, waar het verbeterpotentieel ligt en om het resultaat van nieuwe experimenten te achterhalen.
Ook marketing is wel degelijk meetbaar en grijpbaar. Alles wat je doet, is op één of andere manier inzichtelijk te maken.
Jouw klant koopt meestal niet in één keer. Dat gaat in stappen. Oriëntatie, verdieping en een besluit. Stappen die we de klantreis noemen. In elke fase onderneem je activiteiten. Activiteiten om te zorgen dat je in beeld komt en van daaruit iemand verleidt naar bijvoorbeeld jouw website. Daar bied je meer informatie en wil je dat de bezoeker jouw whitepaper downloadt of inschrijft voor bijvoorbeeld een webinar. Want met de verkregen naam en e-mail kun je weer verder.
Wat je wilt weten, is hoe succesvol die verschillende stappen zijn. Bijvoorbeeld de views van een LinkedIn post, clicks op een AdWords-advertentie, websitebezoek of aantal downloads. Dat zijn de getallen die laten zien of iemand telkens een stapje verder gaat in jouw sales funnel. Oftewel de Key Performance Indicators (KPI’s).
Waar stroomt het wel en waar niet? Klikken ze op de ads? Mooi. Kun je het bezoek vasthouden en downloaden ze de white paper? Nee? Niet OK. Want dan stopt de flow. Ga dus op zoek naar waarom niet. Probeer meer of andere call-to-actions. Op andere plekken op de pagina. Of biedt toch meer en andere content aan. Misschien wil je wel te snel.
Testen, leren en verbeteren. A/B-testen van advertenties. Verschillende call-to-actions op de website. Data helpt je aan inzichten en conclusies. Heb je de downloads op orde? Mooi. Dan kan je het eerste contact verder verdiepen en bijvoorbeeld achterhalen wat er speelt. Zo krijg je meer grip op je marketing en commercie.
De KPI's per fase
Voor elke fase heb je verschillende KPI’s en systemen waar je die uit kunt halen. We hebben ze voor elke fase van de klantreis op een rij gezet. Je vindt ze hier.
Het voordeel: zo ongeveer alles is meetbaar. Google Analytics, Search Console, de dashboards van Facebook en LinkedIn. Veelal allemaal gratis.
Het nadeel: je klikt je suf en hebt nog steeds geen goed overzicht.
Gelukkig is dat op te lossen. Er zijn verschillende tools zoals Tableau, Power BI of HubSpot die geïntegreerde dashboards bieden. Als totaal van alles wat je doet, maar ook op campagneniveau. Keerzijde is dat het vaak dure tools zijn.
Er zijn goedkopere oplossingen. Door zelf een dashboard te bouwen met bijvoorbeeld Google Data Studio. Dat is een gratis oplossing van Google waar je eenvoudig alle producten van Google aan kunt koppelen. Met verschillende templates maak je eenvoudig de meest overzichtelijke en visueel strakke dashboards.
Niet alles kan 1-op-1 gekoppeld worden. In dat geval is een tussenlaag nodig. Een plek waar je eerst al je data verzamelt en die vervolgens door Data Studio laat uitlezen. Bijvoorbeeld voor je SEO-resultaten uit SEMrush, of resultaten van je e-mailcampagnes in Mailchimp, of marketing automation als ActiveCampaign.
Zo’n database maak je eenvoudig met pakketten als Supermetrics of Dataddo. Dat kost wel wat per maand, maar is altijd nog vele malen goedkoper dan een compleet pakket als Tableau.
Hieronder een voorbeeld van één van de dashboards die we op deze manier hebben gemaakt. Het geeft je meer inzicht en grip op je marketing.
Proberen, leren en verbeteren. Marketing vraagt elke dag om aandacht. De KPI’s en inzichten helpen je daarbij. Probeer die onbekende lezer van jouw LinkedIn-bericht stap voor stap verder te krijgen de klantreis in. Begin gewoon.
Duik in de verschillende data. Krijg er gevoel bij. Probeer dingen en kijk wat het effect is. Elke dag 1% verbeteren. Dan doe je het aan het einde van het jaar 37x beter (reken maar uit..).
Dat zal ook voor Ireen Wüst en Miho Takagi het geval zijn geweest. Ook zij hebben jarenlang elke dag hun rondjes gereden op het ijs. Elke dag weer die 1% extra.
Succes!
Vond je dit interessant en wil je meer weten? Of wellicht de vraag wat voor jou op dit moment een passende tool is?
Wij helpen je graag op weg!