<img alt="" src="https://secure.intelligentdatawisdom.com/784316.png" style="display:none;">

0,2 seconde. Meer tijd is er niet.

Dan moet je de aandacht van jouw lezer hebben. Tenminste, als je wilt dat die de rest van jouw verhaal ook leest. Hoe je dat doet? Met titels die bij de keel grijpen. Die ‘verder lezen!’ schreeuwen. Die nieuwsgierig maken. Die uitdagen. En daar zijn manieren voor…

Niets zo sterk als nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid heeft onvoorstelbaar veel invloed heeft op ons. Ignorance is bliss, zeggen de Engelsen. Maar als je weet dat je nog niet alles weet, gaat het mis. Als het tipje van de sluier is opgelicht, als je er lucht van hebt gekregen, als je brandt van nieuwsgierigheid, dan ontstaat er een oncontroleerbaar verlangen naar het hele verhaal.

Zou het komen doordat de mens eeuwenlang niets anders had dan verhalen om informatie, cultuur en geschiedenis door te geven? Om betekenis te geven aan de wonderen van de wereld. En vandaag de dag zien we op sociale media niet anders. De Fear of Missing Out viert hoogtij.

Het succes van de Story, CNN en de New York Times.

Waarom verkopen deze bladen als een malle? Door de goede verhalen? Misschien. Maar het geheim zit hem in de titels. Die prikkelen to the max! Kijk maar eens naar de voorbeelden. Wat trekt direct de aandacht? Juistem. De titels schreeuwen om een klik en sleuren je het verhaal in. Offline én online.

Te gek voor woorden, deze cijfers…

LinkedIn heeft 740 miljoen gebruikers die wekelijks 9 miljard (!) berichten krijgen voorgeschoteld. Facebook doet er een schepje bovenop met 2,8 miljard gebruikers. Die zitten per dag gemiddeld 34 minuten in hun tijdlijn te neuzen. En Google? Dat verwerkt 70.000 zoekopdrachten. Per seconde!!! En jij maar je best doen om jouw verhaal te slijten. Succes!

Scannen, scrollen, swipen; stoppen! Met deze 6 tips maak je alvast de eerste meters

Bedenk zelf maar eens hoe jij door je tijdlijn gaat. Inderdaad. En wanneer stop je? Alleen bij een foto of titel die echt de aandacht trekt. En dat kan jij ook voor elkaar krijgen. Echt!

 

Tip 1/6

Stel een vraag

Stel een vraag waarop jouw lezers zeker het antwoord het antwoord willen weten. 10 kilo in 30 dagen! Hoe dan?

 

Tip 2/6

Gebruik Intrigerende woorden

Woorden als: onthullen, geheim, bekentenis, fuck-ups, alarmerend, schokkend, … You get the picture. Dit soort termen maakt iets los bij de lezer. Ze hebben een belofte in zich. Van sensatie, van belangrijk nieuws, van iets wat je altijd al wilde weten. En ja, ook een ‘jeukende ballen’ vallen in die categorie…

 

Tip 3/6

Wakker de Nieuwsgierigheid aan

Licht een tipje van de sluier op. Geef al een beetje weg, maar laat de lezer nog even sudderen. En branden van nieuwsgierigheid.

 

Tip 4/6

Zet je lezers aan het Denken en op het verkeerde been

Zorg bijvoorbeeld dat woord en beeld niet kloppen of juist een vreemd combinatie vormen. Een tegenstelling of dubbele betekenis doet wonderen.

 

Tip 5/6

Spreek de Zintuigen aan

Hell! Not your cup of tea? Nee, daar wil niemand zijn. Maarre…, wat was er dan zo verschrikkelijk? Dat wil ik wel eens weten. Check. Die lezer is binnen.

 

Tip 6/6

Zorg voor Emotie en verbazing – iets wat de lezer niet verwacht

Slecht nieuws, een vervelende situatie. Dat raakt ons allemaal. En zorgt dat jouw lezers verder lezen.

 

 

Even samenvatten. Dit onthoudt je nu voor altijd:
 
 
VINDZE
 
 
Vraag
Intrige
Nieuwsgierigheid
Denken
Zintuigen
Emotie
 

Met de VINDZE-tips heb je een handig ezelsbruggetje voor messcherpe titels. Met als fatsoensregels: niet liegen, niet discrimineren, niet persoonlijk worden. Logisch. Maar voor de rest: wees creatief! Gebruik alles wat je maar kan verzinnen. Zoek de grens op. Sterker nog. Ga er eens overeen. 

Middelmaat hebben we al genoeg. En twijfel je? Check het bij anderen.

Multifunctioneel

Deze tips zijn overal toepasbaar. Blogs, sociale media, op je website. Maar waar ze zeker niet mogen ontbreken is bij je Google en Facebook-ads. Want daar tellen ze dubbel. Daar moet je aandacht trekken. Ik gebruik ze zelfs in onze offertes. In een wat minder prikkelende vorm, dat wel. Maar ze helpen goed om de lezer hier en daar even te prikkelen en bij de les te houden.

Wat vindt jouw doelgroep?

En dan nu het allerbelangrijkste (mooi op tijd, toch?): je doelgroep. Weet jij wat ze belangrijk vinden? Wat ze nodig hebben? Waar ze naar op zoek zijn? Waarvoor ze op de fiets springen? Als je dat scherp hebt, ben je spekkoper.
Dus besteed daar flink wat tijd aan. Anders is het weggegooid geld. Een handig haakje: bedenk wat ze nodig hebben en wat er in de weg staat om dat te bereiken. Als je daarmee speelt, heb je geheid de aandacht.

Halfbakken is ook rauw

Ga aan de slag en heb lef. Wees niet bang en probeer het. Zijn er mensen die er wat van vinden? Dat is 100% zeker. Maar dat heb je altijd als je de grenzen opzoekt. En die mensen vallen dan simpelweg niet in jouw doelgroep. Wees geen allemansvriend! Laat jouw titel doen wat hij moet doen. De aandacht trekken van jouw doelgroep en zorgen dat ze doorlezen.

Zelf aan de slag met titels om leads en klanten te genereren?

Download Spiekbrief Bizar veel leads. Meer dan 20 pagina’s informatie en tips hoe je dit slim en vooral succesvol kan aanpakken.