<img src="https://www.365inspiredperceptive.com/797434.png" style="display:none;">
Skip to content
4 Bergbeklimmers op besneeuwde top
Sherpa Marketingseptember 20242 min read

De HubSpot dealscoring tool

De HubSpot dealscoring tool
3:59

Optimaliseer je Sales met de nieuwe HubSpot dealscoring tools

In de dynamische wereld van sales is het essentieel om overzicht te houden en prioriteiten te stellen. De nieuwe dealscoring tool van HubSpot biedt precies dat: een slimme manier om je verkoopkansen te beoordelen en te prioriteren, zodat je team zich kan richten op de deals die het meeste potentieel hebben. Maar wat is dealscoring precies, hoe kun je het effectief gebruiken, en welke tips kunnen je helpen om het meeste uit deze tool te halen? In deze blog geven we je een overzicht.

Wat is dealscoring?

Dealscoring is een geautomatiseerd systeem dat scores toekent aan deals op basis van vooraf gedefinieerde criteria. Het doel is om sales teams te helpen begrijpen welke deals de hoogste kans hebben om succesvol afgesloten te worden, zodat zij hun inspanningen beter kunnen richten. De criteria voor de scores kunnen variëren, afhankelijk van wat je belangrijk vindt in een deal. Denk hierbij aan:
 

  • Dealwaarde: Hoe groter de waarde van een deal, hoe hoger de score.
  • Salesfases: Deals die verder in de pipeline zitten, krijgen vaak een hogere score.
  • Klantbetrokkenheid: Deals waarbij de klant meerdere contactmomenten heeft gehad, kunnen ook zwaarder wegen.

    Met deze tool kun je snel zien welke deals je hoogste prioriteit hebben en welke meer aandacht nodig hebben om succesvol te zijn.

 

Hoe gebruik je dealscoring?

Dealscoring is aanwezig in de Professional en Enterprise versies van de Sales Hub in HubSpot. Het gebruik ervan is eenvoudig, maar vereist wel enige voorbereiding. Hier is een stappenplan om je op weg te helpen:
 
Definieer eerst welke factoren bepalend zijn voor het succes van een deal. Dit kunnen zowel kwantitatieve gegevens zijn, zoals de dealwaarde en salesfases, als kwalitatieve gegevens, zoals het aantal interacties of de betrokkenheid van de klant.

Daarna stel je in het HubSpot-platform regels in die deals een bepaalde score toekennen. Zo kun je bijvoorbeeld 10 punten geven aan deals met een waarde boven de €10.000 of 5 punten aan deals waarbij minstens drie e-mails zijn uitgewisseld met de klant. Zodra de regels zijn ingesteld, worden alle deals automatisch gescoord op basis van deze criteria. Dit stelt je in staat om snel prioriteiten te stellen.


Je kunt dealscoring ook integreren met andere tools, zoals leadscoring en marketingautomatisering, waardoor je een volledig geïntegreerde sales- en marketingstrategie kunt ontwikkelen. Dit maakt het eenvoudiger om niet alleen salesprocessen te optimaliseren, maar ook de klantreis te personaliseren en te verbeteren.

 

Tips voor succesvolle dealscoring

  • Bepaal relevante criteria: Het is belangrijk om je scoringscriteria zorgvuldig te kiezen. Denk goed na over wat daadwerkelijk impact heeft op het succes van je deals. Is het bijvoorbeeld belangrijker dat de dealwaarde hoog is, of is de betrokkenheid van de klant een sterkere indicator voor succes?
  • Houd de score dynamisch: Sales is een dynamisch proces en je scoringsregels zouden dat ook moeten zijn. Analyseer regelmatig de resultaten en pas de scoringsregels aan op basis van nieuwe inzichten.
  • Communiceer met je team: Zorg ervoor dat je sales team begrijpt hoe de dealscoring werkt en wat de voordelen zijn. Als iedereen het systeem begrijpt, kan het team effectiever samenwerken en zich richten op de deals met het meeste potentieel.
  • Test en evalueer: Kijk regelmatig naar de uitkomsten: leiden de deals met de hoogste scores ook daadwerkelijk tot meer afgesloten deals? Zo niet, pas dan je scoringscriteria aan.
    Integreer met marketinginspanningen: Door dealscoring te combineren met marketing automation, kun je je klanten nog gerichter benaderen. Bijvoorbeeld: wanneer een deal een bepaalde score bereikt, kun je een automatische e-mailcampagne starten om het verkoopproces verder te ondersteunen.

GERELATEERDE ARTIKELEN