<img src="https://www.365inspiredperceptive.com/797434.png" style="display:none;">
Skip to content
Stockafbeelding besneeuwde bergtop
Sherpa Marketingseptember 20243 min read

De HubSpot leadscoring tool

De HubSpot leadscoring tool
4:22

Effectief LeadScoren in HubSpot: Zo Prioriteer je de Beste Leads

Leadscoring helpt sales en marketingteams om leads te prioriteren op basis van hun gedrag en kenmerken. Door punten toe te kennen aan acties zoals e-mailopeningen en websitebezoeken, kan je beter inschatten welke leads klaar zijn om klant te worden. In deze blog lees je wat leadscoring is, hoe je het inricht in HubSpot, en krijg je praktische tips om het meeste uit deze techniek te halen.

 

Wat is leadscoring?

Leadscoring is een krachtig hulpmiddel dat marketeers en salesprofessionals helpt om leads te prioriteren op basis van hun acties en kenmerken. Door punten toe te kennen aan specifieke gedragingen (zoals het openen van een e-mail of het invullen van een formulier) en demografische informatie (zoals functietitel en bedrijfsomvang), kun je bepalen welke leads het meest klaar zijn om klant te worden. Dit maakt het mogelijk om efficiënter en effectiever te werken, omdat je je kunt richten op de leads die de grootste kans hebben om te converteren.

Met HubSpot's Marketing Hub en Sales Hub kun je lead scoring opzetten en volledig benutten. Dit is essentieel voor teams die geautomatiseerde marketing willen gebruiken om gekwalificeerde leads naar het sales team te sturen. HubSpot biedt een flexibele, gebruiksvriendelijke interface waarmee je eenvoudig regels kunt instellen voor leadscoring.

 

Hoe gebruik je leadscoring?

Om leadscoring effectief in te zetten, gebruik je HubSpot’s ingebouwde functie voor leadscoring, die standaard aanwezig is in de Professional en Enterprise versies van de Marketing Hub en Sales Hub. Deze tool stelt je in staat om specifieke regels in te stellen voor het toekennen van punten aan leads. Je kunt zowel gedragsgegevens als demografische informatie gebruiken om te bepalen hoeveel punten een lead krijgt.

Een belangrijk aspect van leadscoring is dat je niet alleen positieve punten toekent, maar ook negatieve punten. Dit helpt je om leads die inactief zijn of tekenen van verminderde interesse vertonen, minder prioriteit te geven. Voorbeelden van negatieve acties zijn het uitschrijven van een nieuwsbrief of het niet reageren op meerdere pogingen tot contact.

Wanneer een lead een bepaalde score bereikt, kun je in HubSpot automatische workflows instellen. Deze workflows kunnen variëren van het automatisch toewijzen van de lead aan een verkoper tot het versturen van een gepersonaliseerde follow-up e-mail. Op deze manier kun je jouw lead nurturing en salesprocessen automatiseren en optimaliseren.

 

Tips voor leadscoring

Hier zijn enkele tips om het meeste uit leadscoring in HubSpot te halen:

  • Focus op betekenisvolle acties: Niet alle acties zijn gelijk. Toekenning van punten zou moeten gebeuren op basis van acties die wijzen op een duidelijke interesse in je product of dienst. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van een e-book, het invullen van een contactformulier, of het aanvragen van een demo.
  • Gebruik negatieve scores: Net zo belangrijk als positieve scores, zijn negatieve scores. Trek punten af voor acties die kunnen wijzen op een gebrek aan interesse, zoals het uitschrijven van je e-maillijst of inactiviteit over een langere periode. Dit helpt je om je op de juiste leads te concentreren.
  • Segmenteer op basis van score: Met HubSpot kun je gemakkelijk lijsten en segmenten maken op basis van de scores die je leads hebben ontvangen. Dit stelt je in staat om gerichte marketingcampagnes te ontwikkelen, zoals het sturen van persoonlijke aanbiedingen naar leads die een hoge score hebben, of het inzetten van meer nurturing voor leads met een lagere score.
  • Automatiseer processen: Dankzij de workflow-functionaliteit van HubSpot kun je op basis van de leadscore geautomatiseerde acties uitvoeren. Dit kan variëren van het toewijzen van leads aan specifieke verkopers tot het activeren van gepersonaliseerde e-mailcampagnes of het versturen van aanbiedingen wanneer een lead een bepaalde score bereikt.
  • Blijf je model optimaliseren: Leadscoring is geen statisch proces. Zorg ervoor dat je regelmatig je leadscoring regels herbekijkt en aanpast op basis van nieuwe gegevens en veranderend klantgedrag. Zo zorg je ervoor dat je altijd inspeelt op actuele ontwikkelingen.

GERELATEERDE ARTIKELEN